Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Книжкові видання та компакт-диски (2)Реферативна база даних (14)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Авдіюк К$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 14
Представлено документи з 1 до 14
1.

Варбанець Л. Д. 
The coordination compounds ofcobalt (II, III) with dithiocarbamicacid derivatives — modificators of hydrolytic enzymes activity [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, К. В. Авдіюк, О. В. Гудзенко, І. Й. Сейфулліна, Г. М. Масановець, М. В. Хитрич // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 1. - С. 73-80. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_1_8
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.69 Mb    Зміст випуску     Цитування
2.

Авдіюк К. В. 
Мікробні α-амілази: фізико-хімічні властивості, субстратна специфічність та доменна структура [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Український біохімічний журнал. - 2013. - Т. 85, № 4. - С. 5-19. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/BioChem_2013_85_4_4
Попередній перегляд:   Завантажити - 698.091 Kb    Зміст випуску     Цитування
3.

Варбанець Л. Д. 
Мікробні αамілази: виділення, властивості, практичне застосування [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, К. В. Авдіюк, Н. В. Борзова // Biotechnology. - 2008. - Vol. 1, № 2. - С. 39-51. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2008_1_2_6
Попередній перегляд:   Завантажити - 222.739 Kb    Зміст випуску     Цитування
4.

Варбанець Л. Д. 
Вастивості ,-амілази Aspergillus sp. 55 [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, К. В. Авдіюк, Н. В. Борзова, О. С. Харкевич, Н. М. Жданова, І. Й. Сейфулліна, О. Е. Марцинко, О. Г. Пєсарогло // Мікробіологічний журнал. - 2009. - Т. 71, № 3. - С. 3-10. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2009_71_3_2
Попередній перегляд:   Завантажити - 354.78 Kb    Зміст випуску     Цитування
5.

Варбанець Л. Д. 
Гідролітична активність мікроорганізмів, виділених з екосистем узбережжя Мертвого моря [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, К. В. Авдіюк, О. В. Гудзенко, Н. А. Нідялкова, В. О. Романовська, О. Б. Таширев // Мікробіологічний журнал. - 2014. - Т. 76, № 1. - С. 16-20 . - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2014_76_1_4
Досліджені штами характеризувались загальною протеолітичною (казеїнолітичною) активністю, в той час як еластазна активність виявлена лише у двох штамів Gracilibacillus 6т2 і 7т1, причому вона була дуже високою та складала 23,1 і 34,7 Од/мл, відповідно, що знаходиться на рівні активності описаних у літературі бактеріальних продуцентів: Bacillus mesentericus 316 М (6 Од/мл), Bacillus thuringiensis IMB В-7324 (50 - 55 Од/мл). Здатність обох досліджуваних штамів синтезувати фермент, активний щодо еластину, є дуже важливою, з огляду на можливість його застосування в медичній практиці, оскільки еластази здатні до дисоціації еластинових волокон сполучних тканин. Поряд із цим штами проявляли також і фібринолітичну активність, але вона була незначною. Шість із восьми досліджених штамів проявили амілазну активність від 0,01 до 1,173 Од/мл, але ні один із досліджуваних штамів, представників різних екосистем узбережжя Мертвого моря, не проявляв <$E alpha>-L-рамнозидазної активності.
Попередній перегляд:   Завантажити - 364.174 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
6.

Варбанець Л. Д. 
Вплив координаційних сполук германію (IV) та стануму (IV) на активність деяких гліколітичних і протеолітичних ферментів мікроорганізмів [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, О. В. Мацелюх, Н. А. Нідялкова, О. В. Гудзенко, К. В. Авдіюк, Н. В. Шматкова, І. Й. Сейфулліна // Мікробіологічний журнал. - 2014. - Т. 76, № 6. - С. 11-18. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2014_76_6_4
Досліджено вплив координаційних сполук германію (IV) і стануму (IV): комплекс германію (IV) з нікотинамідом (Nad) [GeCl2(Nad)4]Cl2 (1), комплекси стануму (II) з 2-гідроксибензоїлгідразоном 4-диметиламінобензальдегиду (2-OH-HBdb) [SnCl4(2-OH-Bdb<$Ecdot>H)] (2), 3-гідрокси-2-нафтоїлгідразоном 2-гідроксинафтальдегиду (3-OH-H2Lnf) [SnCl3(3-OH-HLnf)] (3) та ізонікотиноілгідразоном 2-гідроксибензальдегіду [SnCl3(Is<$Ecdot>H)]<$Ecdot>(4) на активність пептидаз 1 і 2 Bacillus thuringiensis, <$Ealpha>-L-рамнозидаз Cryptococcus albidus, Eupenicillium erubescens та <$Ealpha>-амілази Aspergillus flavus var. oryzae. Результати свідчать, що всі досліджені сполуки по-різному впливають на активність досліджуваних ферментів: суттєво не змінюють еластолітичну активність пептидаз 1 і 2 B. thuringiensis, повністю інгібують амілазу A. flavus var. oryzae, активують або пригнічують активність <$Ealpha>-L-рамнозидаз C. albidus та E. erubescens. Значні відмінності впливу сполук (3, 4) на активність було спостережено у разі останніх. Особливість впливу (1) у порівнянні з (2 - 4) вірогідно пов'язана з наявністю різних центральних атомів комплексоутворювачів: германію (IV) (1) та стануму (IV) (2 - 4). Деяку подібність у пригніченні <$Ealpha>-L-рамнозидази C. albidus сполуками (1) і (4) можна пояснити присутністю піридинового кільця в молекулах їх лігандів. Найменш активною виявилася сполука (2) з координаційним вузлом {SnCl4ON}. Характери активності (3, 4) виявилися зовсім різними: суттєве підвищення <$Ealpha>-L-рамнозидази C. albidus і повне пригнічення <$Ealpha>-L-рамнозидази E. erubescens (3), а для (4) спостерігалась зворотна картина. З урахуванням однакового координаційного вузла {SnCl3O2N} головну роль у даному випадку відіграє зміна гідразидного фрагмента в молекулах їх лігандів.
Попередній перегляд:   Завантажити - 410.468 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
7.

Авдіюк К. В. 
Вплив синтетичних похідних порфіринів і флуорену та поверхнево-активних речовин на активність і біосинтез α-амілази Bacillus subtilis 147 [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець, Т. О. Філіппова, З. І. Жиліна, Ю. В. Ішков, О. В. Карпенко, О. М. Шульга // Мікробіологічний журнал. - 2015. - Т. 77, № 1. - С. 26-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2015_77_1_7
Вперше вивчено вплив деяких синтетичних похідних порфіринів і флуорену та поверхнево-активних речовин на біосинтез та активність <$Ealpha>-амілази Bacillus subtilis 147. Показано, що досліджені сполуки викликали пригнічення як активності, так і біосинтезу даного ферменту. Лише германієвий комплекс мезо-тетрафенілпорфірин хлориду у концентрації 0,01 % і цинковий комплекс мезо-тетрафенілпорфірину у концентрації 0,1 % не впливали на синтез та активність <$Ealpha>-амілази B. subtilis 147.
Попередній перегляд:   Завантажити - 367.553 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
8.

Авдіюк К. В. 
Optimization of cultivation conditions for α-amylase producer Achromobacter sp. 7A [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець, В. О. Іваниця // Мікробіологія і біотехнологія. - 2015. - № 1. - С. 21-35. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MiB_2015_1_6
Попередній перегляд:   Завантажити - 1.607 Mb    Зміст випуску     Цитування
9.

Авдіюк К. В. 
Вплив іонів металів та специфічних хімічних реагентів на активність α-амілаз Aspergillus flavus var. Oryzae і Bacillus subtilis [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2015. - Т. 77, № 4. - С. 15-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2015_77_4_4
Вивчено вплив катіонів та аніонів на активність alpha-амілази Achromobacter sp. 7a. Показано, що досліджений фермент стійкий до дії більшості аніонів, однак чутливий до ряду катіонів. Найбільш суттєвий інгібувальний вплив на активність alpha-амілази Achromobacter sp. 7a виявили іони Hg<^>2+, Al<^>3+, Fe<^>3+, Cu<^>2+ і Ag<^>+. Зниження активності alpha-амілази Achromobacter sp. 7a за присутності етилендіамінтетраацетату й етиленглікольтетраацетату свідчить про наявність у її структурі іонів металу. Суттєву роль у функціонуванні даного ферменту відіграють карбоксильні і сульфгідрильні групи, про що свідчить його інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом і n-хлормеркурібензоатом відповідно. alpha-Амілаза Achromobacter sp. 7a не містить в активному центрі імідазольну групу гістидину, на відміну від більшості відомих глікозидаз. Досліджений фермент виявив високу стійкість до Твіну-20, сечовини і пероксиду водню, що робить його конкурентноспроможним з раніше описаними alpha-амілазами.Вивчення впливу катіонів та аніонів на активність alpha-амілаз Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis показало, що досліджені ферменти чутливі до більшості катіонів, але стійкі до дії аніонів. Найбільш суттєвий інгібуючий вплив на активність alpha-амілази A. flavus var. oryzae виявили іони Al<^>3+ і Fe<^>3+, в той час як на активність alpha-амілази B. subtilis - іони Hg<^>2+, Cu<^>2+ і Fe<^>3+. Пригнічення активності alpha-амілаз A. flavus var. oryzae та В. subtilis за присутності етиленглікольтетраацетату свідчить про наявність у їх структурі іонів металів. Важливу роль у ферментативному каталізі обох ензимів відіграють карбоксильні групи, про що свідчить їх інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом. Про ймовірну участь сульфгідрильних груп у функціонуванні alpha-амілази B. subtilis свідчить її інгібування n-хлормеркурібензоатом, N-етилмалеімідом і сульфітом натрію. На відміну від більшості глікозидаз, досліджені ензими не містять в активному центрі імідазольну групу гістидину.
Попередній перегляд:   Завантажити - 409.601 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
10.

Авдіюк К. В. 
Фізико-хімічні властивості α-амілази Achromobacter sp. 7a [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець, П. П. Зелена, В. В. Шепелевич // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 1. - С. 23-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_1_4
Попередній перегляд:   Завантажити - 410.186 Kb    Зміст випуску     Цитування
11.

Авдіюк К. В. 
Вплив іонів металів та хімічних реагентів на активність α-амілази Achromobacter sp. 7a [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Мікробіологічний журнал. - 2016. - Т. 78, № 2. - С. 21-32. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2016_78_2_4
Вивчено вплив катіонів та аніонів на активність alpha-амілази Achromobacter sp. 7a. Показано, що досліджений фермент стійкий до дії більшості аніонів, однак чутливий до ряду катіонів. Найбільш суттєвий інгібувальний вплив на активність alpha-амілази Achromobacter sp. 7a виявили іони Hg<^>2+, Al<^>3+, Fe<^>3+, Cu<^>2+ і Ag<^>+. Зниження активності alpha-амілази Achromobacter sp. 7a за присутності етилендіамінтетраацетату й етиленглікольтетраацетату свідчить про наявність у її структурі іонів металу. Суттєву роль у функціонуванні даного ферменту відіграють карбоксильні і сульфгідрильні групи, про що свідчить його інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом і n-хлормеркурібензоатом відповідно. alpha-Амілаза Achromobacter sp. 7a не містить в активному центрі імідазольну групу гістидину, на відміну від більшості відомих глікозидаз. Досліджений фермент виявив високу стійкість до Твіну-20, сечовини і пероксиду водню, що робить його конкурентноспроможним з раніше описаними alpha-амілазами.Вивчення впливу катіонів та аніонів на активність alpha-амілаз Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis показало, що досліджені ферменти чутливі до більшості катіонів, але стійкі до дії аніонів. Найбільш суттєвий інгібуючий вплив на активність alpha-амілази A. flavus var. oryzae виявили іони Al<^>3+ і Fe<^>3+, в той час як на активність alpha-амілази B. subtilis - іони Hg<^>2+, Cu<^>2+ і Fe<^>3+. Пригнічення активності alpha-амілаз A. flavus var. oryzae та В. subtilis за присутності етиленглікольтетраацетату свідчить про наявність у їх структурі іонів металів. Важливу роль у ферментативному каталізі обох ензимів відіграють карбоксильні групи, про що свідчить їх інгібування 1-[3-(диметиламіно)пропіл]-3-етилкарбодіімід метіодидом. Про ймовірну участь сульфгідрильних груп у функціонуванні alpha-амілази B. subtilis свідчить її інгібування n-хлормеркурібензоатом, N-етилмалеімідом і сульфітом натрію. На відміну від більшості глікозидаз, досліджені ензими не містять в активному центрі імідазольну групу гістидину.
Попередній перегляд:   Завантажити - 414.487 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
12.

Авдіюк К. В. 
α-Амілази Aspergillus flavus var. oryzae і Bacillus subtilis: cубстратна специфічність та стійкість до низки хімічно активних речовин [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець // Biotechnologia Acta. - 2013. - Vol. 6, № 3. - С. 36-45. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/biot_2013_6_3_5
Вперше виявлено здатність \i A. flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147 синтезувати ⍺-амілази з високою активністю в широкому діапазоні значень pH і температур, які виявляють стійкість у присутності хелаторів (ЕДТА, о-фенантролін), детергентів (Тритон Х-100, Твін-80, дезоксихолева кислота), денатуранту (сечовина) та окисника (пероксид водню). Вперше показано активуючу дію ряду координаційних сполук германію з органічними кислотами на біосинтез та активність ⍺-амілази \i В. subtilis \i0 147 та деяких координаційних сполук кобальту (II, III) з N-заміщеними тіокарбамоїл-N'-пентаметиленсульфенамідами на біосинтез та активність ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147. Встановлено подібність досліджених ⍺-амілази за кількісним вмістом гідрофільних і кислих амінокислот, але відмінність за кількістю гідрофобних та основних амінокислот. Молекулярна маса ⍺-амілаз \i В. subtilis \i0 147 складає 28,5 кДа, в той час як ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 - 53,0 кДа. Показано, що важливу роль у функціонуванні досліджених ензимів відіграють карбоксильні групи, а у випадку ⍺-амілази \i В. subtilis \i0 147 - також і сульфгідрильні групи, які, ймовірно, входять до складу активного центра. У структурі ⍺-амілаз обох продуцентів виявлені дисульфідні зв'язки. На відміну від більшості відомих глікозидаз, ⍺-амілаз \i A.flavus \i0 var. \i oryzae \i0 80428 і \i В. subtilis \i0 147 не містять в активному центрі імідазольну групу гістидину.
Попередній перегляд:   Завантажити - 303.432 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
13.

Варбанець Л. Д. 
Кератинолітична і α-L-рамнозидазна активність бактеріальних ізолятів, виділених із черевоногих молюсків Nacella concinna (Nacellidae) – мешканців Антарктики [Електронний ресурс] / Л. Д. Варбанець, А. Є. Березкіна, К. В. Авдіюк, О. В. Гудзенко, Т. В. Булигіна, М. А. Хархота, А. Ю. Утєвський // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Т. 82, № 1. - С. 13-21. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2020_82_1_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 829.861 Kb    Зміст випуску     Цитування
14.

Авдіюк К. В. 
Кератинолітична активність антарктичних штамів бактерій [Електронний ресурс] / К. В. Авдіюк, Л. Д. Варбанець, А. Є. Березкіна, А. Ю. Утєвський // Мікробіологічний журнал. - 2020. - Т. 82, № 2. - С. 14-21. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/MicroBiol_2020_82_2_3
Попередній перегляд:   Завантажити - 515.294 Kb    Зміст випуску     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського